Iată de ce NU avem nevoie de Legea cu privire la egalitatea de șanse

Dragi cititori, bună ziua! Mă bucur că ați intrat pe la mine. Fiți bineveniți. Sper că au intrat oameni maturi, oameni care pot gîndi liber. Mă înspăimîntă într-un fel interminabilele discuții la temperaturi mari pe marginea unui subiect despre care ar trebui să se discute 5-10 minute. Calm, argumentat și cu dragoste. Și mă mai înspăimîntă faptul că noi nu avem caracter și un sistem bine definit de valori. (Aici vă rog să nu-mi spuneți că nu știu ce e toleranță, egalitate, respect, etc). Vorbesc despre valori fundamentale. Oamenii maturi înțeleg.

Haideți mai pe scurt, vorba lui Cheianu.

Iată ce prevede legea supremă a Republicii Moldova, Constituția:

Articolul 4
Drepturile şi libertăţile omului
(1) Dispoziţiile constituţionale privind drepturile şi libertăţile omului se interpretează şi se aplică în concordanţă cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, cu pactele şi cu celelalte tratate la care Republica Moldova este parte.
Articolul 10
Unitatea poporului şi dreptul la identitate

(2) Statul recunoaşte şi garantează dreptul tuturor cetăţenilor la păstrarea, la dezvoltarea şi la exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase.
Articolul 16
Egalitatea

(2) Toţi cetăţenii Republicii Moldova sînt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără deosebire de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, avere sau de origine socială.
Articolul 54
Restrîngerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi

(1) În Republica Moldova NU pot fi adoptate legi care ar suprima sau ar diminua drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului şi cetăţeanului.

E suficient să înțelegi limba română.

Urmăriți, vă rog, și ceea ce e scris în această multpreadiscutată lege:

Capitolul I
Dispoziţii generale
Articolul 1. Scopul legii şi domeniul de aplicare

(1) Scopul prezentei legi este prevenirea şi combaterea discriminării precum şi asigurarea egalităţii de şanse sau tratament tuturor persoanelor aflate pe teritoriul Republicii Moldova în sfera politică, economică, socială, culturală, şi în alte sfereale vieţii fără deosebire de rasă, culoare, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie sau convingere, sex, vîrstă, disabilitate, opinie, apartenenţă politică, sau pe bază de orice alt criteriu similar.

Îmi spuneți și mie de ce avem nevoie de o asemenea lege în momentul în care avem Constituția care apără toate aceste drepturi? Și aici mă refer la toate categoriile incluse, nu doar la cei cu orientare (preferință, predilecție, înclinație) sexuală netradițională.

PS. Vreți să-mi spuneți că dacă ar fi să se aprobe această lege și eu spun în public un banc despre blonde, orice blondă ar fi auzit bancul mă poate acționa în judecată invocînd discriminarea ei?

This entry was posted in Comune deocamdată. Bookmark the permalink.

12 Responses to Iată de ce NU avem nevoie de Legea cu privire la egalitatea de șanse

  1. Ion Grosu says:

    Pentru că în Constituţie nu sunt specificate mecanismele prin care cetăţeanul îşi poate apăra aceste drepturi.

  2. dc says:

    Salut, Sergiu!
    Cred ca este util ca politicenii nostri sa-si adreseze urmatoarea intrebare: este legea antidiscriminare/egalitatii de sanse etc. o urgenta pentru Republica Moldova? A reusit mica noastra tarisoara sa obtina progrese in combaterea coruptiei, cresterea nivelului de trai, a economiei? A inlaturat nepotismul, afacerile ilegale din spatele imunitatii parlamentare etc.?
    Desigur, este mult mai simplu sa arati lumii occidentale (USA, EU) ca faci progrese doar adoptand o lege.
    Eu cred ca societatea inca nu este pregatita pentru astfel de legi. Atunci cand societatea o sa ajunga la un nivel de trai mai bun, va intelege fara prea multe explicatii dece-i necesar sa existe o astfel de lege.
    Afirmatia lui Tutea este valabila in cazul dat: “Comuniştii au vrut să ne facă fericiţi cu forţa:bă, să fiţi fericiţi, că vă ia mama dracului!”

  3. Nici această lege mari lămuriri nu dă. Și apoi, un proprietar-angajator va continua să-și ia la lucru oameni care să-i sporească productivitatea, să-i aducă profit și să-i aducă plăcere de la lucru pe care-l fac. Și aici poate să NU te angajeze și pe tine și pe mine (iar noi, Ioane, parcă nu suntem proști) și pe oricare alt cetățean, în pofida numărului de diplome, ochi albaștri, rasă sau orientare textuală. Prea multe discuții, mult prea multe.

  4. iudinlex says:

    Constitutia stabileste principii. In baza acestor principii legea stabileste mecanisme de implementare. Daca nu va plac punctele cu homosexualii, luptati cu ele, si nu cu lege in sine care este necesara.

  5. oxana says:

    Sergiu, cinstit am fost surprinsa sa citesc acest articol scris anume de tine, nu ca nu ai fi capabil sau ti-as subestima calitatile profesionale, mentale etc…ci tocmai fiindca faci parte din echipa jurnaluluitv, si cel putin multi din colegii tai sunt aparatori inraiti a acestei legi si a ACELEI categorii de oameni, creindu-se impresia ca toti de la acet post tv gindesc asa.

  6. Rodica Jardan says:

    Sergiu asteptam acest articol si te sustin, pentru ca niciodata n-o sa incalci drepturile altora daca le cunosti, cu adevarat, pe ale tale si nici o lege sau set de obligatii nu te vor schimba, deoarece majoritea moldovenilor nu citesc si nu cunosc legile propriului stat. Si atunci, ma intreb, ne va salva din saracie aceasta lege sau ne va corija, nu prea cerd….

  7. IonSurdu says:

    De acord…
    Cred ca legea asta a aparut nu pentru ca sa combata discriminarea, ci dimpotriva, pentru a o amplifica…

  8. Frati-tu says:

    Cel putin la moment situatia e buna 😀

    http://www.topnews.ru/news_id_50203.html

  9. Iudinlex si Ion, sunt de-acord cu voi. O lege care stipulează mecanismele este necesară, doar că repet: Accentele puse în această lege sunt de natura să nu prea protejeze multele categorii defavorizate, ci să promoveze și să stimuleze activitățile celor de orientare homo, trans și x-sexuală. Și asta e mai mult decît evident.

  10. Pingback: Legea cu șanse | Paul Sanduleac

  11. Ai perfectă dreptate, Sergiu, în ceea ce ai scris.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *