România, ești extraordinară! Episodul 1. Delta Dunării.

Mi-am luat 10 zile să o cunosc mai bine. O țară care îți poate oferi atîtea emoții, atătea impresii, atîtea amintiri! Bineînțeles că ai nevoie de foarte mult timp ca s-o cunoști bine. Uneori, o viață nu e destul. Dar, după ce am parcurs peste 2000 km, timp de 10 zile, prin 18 județe ale României, am avut, totuși, foarte mica senzație că o cunosc mai bine.

În cîteva episoade aș vrea să-ți destăinui și ție din impresiile mele de călător. Voi începe cu Delta Dunării, care a și fost primul obiectiv al călătoriei.

Ce este Delta Dunării? Foarte scurtă descriere: Delta Dunării (3446 km²), aflată în mare parte în Dobrogea, România și parțial în Ucraina, este a doua ca mărime și cea mai bine conservată dintre deltele europene.
Delta Dunării a intrat în patrimoniul mondial al UNESCO în 1991 și este clasificată ca rezervație a biosferei la nivel național în România.

IMG_8367

Foarte frumos: Delta Dunării – locul unde se plămădește un nou uscat.

Informație pe înțelesul tuturor: Formarea Deltei a început în cuaternar în glaciația vurniana. 🙂

Scopul meu a fost să mă odihnesc de gălăgia urbană. Eu nu m-am dus să curm viața peștilor. Și, culmea, chiar n-am prins niciun pește, chiar dacă am două scule de pescuit. Băieții, însă, au prins și au prins exact cît ne trebuia pentru a mînca.

IMG_8373
IMG_8374
IMG_8410
IMG_8380

A fost un sejur mai apropiat de sălbăticie. Cu aer curat, cu stat la cort, cu foc, cu plase antițînțari, cu scaune pliante și cu călătorii cu barca.

IMG_8428
IMG_8454
IMG_8458
IMG_8488

Am pornit din Tulcea spre Murighiol, care se află la vreo 40 km. După cum cred că foarte bine se știe, Delta Dunării are 3 brațuri: Chilia (care marchează și granița cu Ucraina), Sulina și Sf. Gheorghe. Noi am pornit pe brațul Sf. Gheorghe, nu departe de Murighiol. Acolo și am aranjat tabăra.

Obligatoriu de spus: Apusurile sunt fantastice în Delta Dunării. Nicio fotografie din lume, însă, nu va transmite ceea ce poate vedea ochiul uman.

IMG_8435

Pasionații de floră și faună ar da de Rai pe pămînt. Delta Dunării este un adevărat paradis faunistic. Aici viețuiește 98% din fauna acvatică europeană, întreaga faună de odonate, de lepidoptere acvatice și de moluște gasteropode de Europa și tot aici îsi găsesc refugiul mamifere rare. Peștii sunt prezenți prin 65 specii, cei mai mulți de apă dulce (60%), restul migrînd primăvara din Marea Neagră. Între aceștia din urmă, sturionii și scrumbiile au rol important, atît științific, cît și economic.

Păsările sunt cele care au creat faima deltei, cunoscută, încă de la începutul secolului ca un paradis avian.

IMG_8474
IMG_8479
IMG_8604
IMG_8637
IMG_8693
IMG_8779

Dacă tot am mers în timpul Campionatului Mondial de fotbal 2014 din Brazilia, atunci nu puteam rata meciurile, majoritatea dintre cei 16 bărbați fiind microbiști. 🙂

IMG_8431

Și fără carte n-am putut. Rich de Vos – ”Ten powerful phrases for succesful people”.

IMG_8409

Dintre toți care-au fost, cel mai scump om pentru mine. 🙂

IMG_8388

Plecările întotdeauna sînt triste…

IMG_8799

Restul băieților din acest punct au luat-o spre casă. Eu, însă, am mers mai departe s-o cunosc. Să cunosc România extraordinară.

This entry was posted in Călătorii. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *