Raportul lecturilor anului 2014

Salut! Nu voi pretinde la spectaculozitate, pentru că nu am acest scop. mai ales că spectacolul e în lecturi, inclusiv în cele citite de mine în 2014. Și de această dată, poate inspir pe cineva la citit, ceea ce ar fi cel mai mare avantaj al acestei postări. Mi-am propus 24 de cărți, pînă la urmă am citit doar 16. Mi-am propus în 2015 să fiu mai bun și să citesc, totuși, 24. Vom discuta despre asta peste un an. Deci, iată lecturile lui 2014:

1. ”Urmează-ți inima”, Andrew Matthews.
urmeaza-ti-inima_coperta1

Nu mai aspira la un trai lipsit de probleme. Nu există aşa ceva. Mai bine caută pasiunea, gândeşte-te cu speranţă la ziua de mâine, preia tu iniţiativa, fă-ţi munca mai plăcută, distrează-te alături de familie şi prieteni, decide care vrei să fie destinul tău şi unde vrei să ajungi. Vei avea în continuare probleme – dar măcar vor fi unele pe care le poţi rezolva cu entuziasm. O carte care te umple de viață și care chiar îți dă viață.

2. ”Tărîmul inaccesibil” Sf. Nicolae Velimirovici
taramul-inaccesibil-sfantul-nicolae-velimirovici-cathisma

Această carte ne relatează povestea unui proces din lagărele naziste. O „poveste pentru maturi”, cum însuși autorul își subîntitulează cartea. Este povestea unei prietenii reținute, nemărturisite dintre Spas Spasovici, un sârb ortodox, fost profesor de istorie, și un ofițer SS care încearcă să-i prelungească viața lui Spas, folosindu-se de legile de fier ale Reichului. O citești cu sufletul la gură și te tot întrebi cum de s-a putut întîmpla așa ceva.

3. ”Bucuria succesului”, Susan Ford Collins
Bucuria Succesului 3D-500x500De ce vedem în jurul nostru atît de mulți oameni talentați din ce în ce mai puțin eficienți? De ce crește în mod constant nivelul de stres? De ce suntem incapabili să învățăm ceva nou dacă ne simțim presați? De ce ne lipsește uneori încrederea în propriile forțe? De ce începem o mulțime de proiecte pe care nu le ducem niciodată la bun sfîrșit? De ce ni se pare mai simplu să îi ajutăm pe cei din jur să își transforme visurile în realitate, în loc să ne ocupăm de ceea ce ne-am propus noi personal? Și, mai presus de toate, unde a disparut bucuria succesului?

4. ”13 reguli pentru eficiența în vînzări”, Joe Girard
cele-13-reguli-esentiale-in-vanzari_1_fullsizeJoe Girard a dovedit tuturor ce poate ajungînd să fie recunoscut de Guinness book of World Records ca fiind „The World’s Greatest Salesman“. Recordurile sale nu au fost doborîte nici în ziua de astăzi.
Cel mai mare număr mediu de autovehicule vîndute en detail într-o singura zi – 6;
Cele mai multe vînzări en detail într-o zi – 18;
Cele mai multe vînzări en detail într-o lună – 174;
Cele mai multe vînzări en detail într-un an – 1425;
Cel mai bun om de vînzări en detail – 12 ani consecutivi;
Cele mai multe autovehicule vîndute en detail într-o perioadă de 15 ani – 3001.

5. ”Milionarul de lîngă noi”, Thomas J. Stanley, William D. Danko
Milionarul de langa noi 3D-500x500O carte doldora de inteligență financiară. Manual. Iată ce fac bogații adevărați: Cheltuiesc mult mai puțin decît și-ar putea permite în realitate, se pricep foarte bine să identifice oportunități de piață, sînt de parere că independența financiară este mult mai importantă decît afișarea ostentativă a statutului economic, etc.

6. ”Carte de despărțire”, Savatie Baștovoi.
Această carte este un frumos cadou, personalizat, pe care mi l-a făcut părintele Savatie, Dumnezeu să-i binecuvînteze lucrările. 🙂

7. ”Chestiunea Basarabiei”.
Scrisă la 100 de ani de la cotropirea basarabiei de către ruși. Nimic nou. E clar cine sînt rușii, ce fac ei și ce intenții au cu privire la peticul nostru de pămînt. Vezi și punctul 11.

8. ”Uneori cîștigi, uneori înveți”, John C. Maxwell
Uneori castigi-500x500De cele mai multe ori ne oprim din învățat atunci cînd am obținut în sfîrșit diploma mult visată. În realitate, abia din acest moment ar trebui să începem să învățăm. Lecțiile care ni se predau la școală ne pot ghida uneori în viață, însă ne oferă doar instrumentele de bază, astfel încît să putem face față în lumea reală, cea de dincolo de pereții sălii de clasă. Iar în lumea reală mai și suferim uneori – și vom mai și pierde, indiferent că este vorba despre viața personală sau profesională, de bani, de sănătate sau de problemele sentimentale. Asta e garantat. Nu ni se garantează, însă, modul în care vom reacționa la aceste provocări.

9. ”Suflet românesc”, Dan Puric.
Vreau să-l întîlnesc pe Dan Puric și să stăm de vorbă la o cană de ceai.

10. ”Gata cu regretele”, Marc Muchnick
De-acord cu autorul, prea multe regrete avem în viață și asta ne trage înapoi. trebuie să ne debarasăm de ele.

11. ”Hronicul Găinarilor”, Aureliu Busuioc
Carte citită dintr-o răsuflare, pe malul mării. V-aș da multe citate de acolo. N-o fac. Sunt crud. Citește cartea. Dacă n-o citești, vei rămîne un Avodanov.

12. ”Cum să eviți un refuz în afaceri”, Harlan Goerger, Vincent Harris
Această carte nu te învață cum să nu mai ai parte de niciun refuz în viață, ci cum să reduci refuzurile la jumătate.

13. ”Biografia lui Stalin”, Elena Dundovich
biografia_lui_stalin__o_carte_de_184_pagini_distribuita_miercuri_6_martie_doar_impreuna_cu_Mă gîndesc că nu prea este cazul să vă spun cine este Stalin și ce-a făcut ego-ul lui și temerile sale. Una stau și mă întreb: Ce istorie s-ar fi scris dacă nu era Stalin? Ce soartă ar fi avut Basarabia? Ar fi fost oare împușcat tîca Costache la 9 mai 1945 de către NKVD? Ar fi? Ce-ar fi fost? Oricît de antipatic ar fi un lider sau altul, cred că e nevoie să le cunoaștem începuturile și pornirile. Inclusiv ale satrapului Iosif Stalin.

14. ”Pelerinul rus”
Este o carte pe care o citesc și acum. Pentru că o citesc pe bucăți. ”Pelerinul rus” este o carte din secolul al XIX-lea scrisă de un anonim rus, se pare autobiografică, posibil a unui călugăr atonit şi care descrie călătoria naratorului de-a lungul Rusiei în timp ce practică cu perseverenţă Rugăciunea lui Iisus, cu ajutorul unui şirag de mătănii şi prin studiul Filocaliei. Titlul rus al cărţii este mult mai lung decât cel cunoscut din traduceri: “Откровенные рассказы странника духовному своему отцу” – ceea ce se traduce prin ”Povestirile sincere ale unui pelerin către părintele său spiritual”.

15. ”Fă imposibilul”, Patrick Bet David.
O carte care se citește dintr-o răsuflare și e total diferită de alte cărți de dezvoltare personală.

16. ”Excelența în vînzări”, Todd Duncan.
Recomand: o carte de căpătîi pentru toată lumea implicată în vînzări.

Lectură plăcută.

PS. La data și ora la care scriu acest articol, 8 ianuarie, 23.00, am deja citite 2 cărți în 2015. Tare bune. Voi povesti despre ele degrabă, aici, pe blog.

This entry was posted in De citit. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *