Trei promisiuni date lui Dumnezeu

Înainte de Paști, de Florii, a binecuvîntat Dumnezeu o călătorie pe Muntele Athos. În sfîrșit! Demult îmi doream și iată că visul s-a împlinit. 🙂 Nu pot și nici nu vreau să redau în cuvinte ceea ce am trăit. Dar, am să vă dau niște poze, pentru că ele vorbesc mai tare decît mine și am să vă spun o poveste, extraordinară.

Mai întîi, cîteva poze, pentru a intra în atmosferă.

1024px-Ouranoupolis_tower
Uranoupoli, punctul de pornire spre Athos.

IMG_0894

Pescarusul maninca

1

Capitala Athos-ului este Careia.

IMG_0926

2

3

4

În ziua în care a trebuit să plecăm, marea Egee a decis să se joace un pic cu noi și asta pentru că eu cred că Dumnezeu ne-a mai reținut pe munte pentru a ne da o lecție. Iată valurile din portul în care n-a venit corabia.

5

IATĂ ȘI LECȚIA, ISTORIOARA EXTRAORDINARĂ.

N-am putut pleca din portul Dafni. Ne-am consultat cu părintele Mihail și am decis să mergem la mănăstirea rusească Sf. Pantelimon. Am rămas o noapte acolo. A doua zi, marea era liniștită și se putea circula. Am ieșit să așteptăm feribotul. Băieții au mai aruncat cîte o undiță în mare, dar fără succes, deși pește era mult, chiar și delfini. Ne-am legat de vorbă cu un omulean rus, stabilit în Germania, care turna vrute și nevrute, că deh, trebuia cumva să mai treacă din timp…

Într-un moment, apăru pe mal cu un geamantan, un om îmbrăcat simplu, în negru, cu o strălucire în ochi. Nu mai țin minte cum, dar cumva am pornit un capăt de vorbă. Primele cuvinte pe care i le-am spus au fost în rusă, deși la față taaaare mai semăna a moldovean de-al nostru. Cînd l-am întrebat de unde-i, mi-a confirmat – era moldovean. Îi spunea Iura, îi mai spuneau Gheorghe. A crescut la o casă de copii, mai întîi la Chișinău, apoi la Hîncești și mai apoi la Sărata Galbenă. După, nu știu cum, a plecat din țară. Tocmai în Anadîr, capitala districtului Ciukotka, port pe marea Bering.

L-am întrebat de unde vine. Ceea ce am auzit, am considerat a fi o minune de la Dumnezeu și o lecție nouă tuturor. Iată ce ne-a povestit:

”Vin de la Vladivostok, m-am pornit cu autostopul acum 5 luni și jumătate. I-am promis Domnului 3 lucruri:
1. Voi ajunge pe muntele Athos.
2. Voi transmite toate mesajele scrise de către stareți de mănăstiri la care mă opresc în drum starețului mănăstirii Sf. Pantelimon, Eremia, care are 100 de ani și este viu, păstorind în continuare obștea mănăstirii, chiar dacă nu mai rezistă la lungile slujbe ținute acolo.
3. Voi urca pe vîrful muntelui Athos, care are 2033 m.”

Își aștepta vaporașul pentru a merge să-și țină cea de-a treia promisiune dată Domnului, Dumnezeului nostru.

„Căci aşa a iubit Dumnezeu lumea, încât pe Fiul Său Unul-Născut L-a dat, pentru ca tot cel ce crede într-Însul să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică” (Ioan 3: 16).
Noi, ce suntem gata să facem pentru Dumnezeu?

HRISTOS A ÎNVIAT!

This entry was posted in Călătorii. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *