Cărțile citite în 2012 (2)

În continuare, veți afla următoarele 5 cărți citite în acest 2012, la fel de bune, la fel de prețioase. Am să mă bucur dacă cineva va merge după aceste recomandări și îi va prinde bine în ceea ce face. Doamne ajută!

6. ”Cele mai bune lecții de leadership”, Larry Winget.

Cartea aceasta am luat s-o citesc într-o zi însorită de martie. Am urcat în mașină și am zbughit-o în Codrii Moldovei. Stînd pe-un ciot, am citit vreo 80 de pagini, dintr-o răsuflare! Autorul este un fel de nebun bun, care știe ce spune și știe și cum să ți-o spună. Iată cîteva fragmente din carte: ”Unul dintre instrumentele cele mai grozave care ne stau la dispoziţie este comunicarea. Liderii trebuie să fie oameni care-şi pot transmite viziunea acelora pe care încearcă să-i conducă.” sau ”Toţi comunicăm, dar ceea ce se aude şi se vede nu este întotdeauna mesajul pe care vrem să-1 transmitem. Pentru a comunica bine nu trebuie să fii un excelent orator, ci ai nevoie să transmiţi un mesaj clar şi consecvent.” sau ”Nimic nu-i supără mai mult pe oameni decât atunci când cineva spune una şi face alta. După cum am auzit spunându-se de multe ori, „acţiunile tale vorbesc atât de tare încât nu mai putem auzi ce spui”.”

7. ”Felicitări! Sunteți milionar!”, Brian Gotta.

S-ar putea crede din start, citind titlul, că e o carte care vrea să te aburească. Dar dacă mintea ta funcționează ca o umbrelă, doar cînd e deschisă, atunci vei înota printre cele 2 coperți și vei afla ”где у тебя собака зарыта”. Cartea aceasta este educativă pentru cei motivaţi şi motivaţională pentru cei educaţi. Este o lectură obligatorie pentru oricine începe o carieră în vânzări, porneşte sau construieşte o afacere, se gândeşte să părăsească un loc de muncă nesatisfăcător şi chiar pentru profesioniştii din vânzări, care ştiu că întotdeauna se mai poate învăţa ceva despre cum să câştigi! Brian Gotta a absolvit Universitatea Indiana cu o diplomă în literatura engleză. Şi-a început cariera vânzând aspiratoare din uşă în uşă. A urcat treptele ierarhice până în consiliul de conducere al unei mari companii internaţionale de vânzări directe şi ajuns în cele din urmă să supravegheze toate proiectele de recrutare şi dezvoltare din biroul său de acasă.

8. ”Cinci niveluri ale leadershipului”, John Maxwell.

Nu știu dacă mai e nevoie să-l prezint pe John Maxwell. Este o carte necesară, obligatorie chiar, tuturor liderilor, în orice ramură ar activa și orice mărime ar avea organizația lor. La fel o recomand tuturor managerilor care se cred lideri. Dar și oamenilor care se cred mari și tari, dar habar nu au ce înseamnă o echipă. Am în vedere.. să înțeleagă cu adevărat cum funcționează o echipă. Iată despre ce vorbește Maxwell: 1. Poziția (oamenii te urmează fiindcă sunt obligați). 2. Permisiunea (oamenii te urmează fiindcă iși doresc acest lucru). 3. Producția (oamenii te urmează prin prisma a ceea ce ai făcut pentru organizație). 4. Dezvoltarea oamenilor (oamenii te urmează prin prisma a ceea ce ai făcut pentru ei personal). 5. Apogeul (oamenii te urmează pentru ceea ce ești și pentru ceea ce reprezinți).

9. ”Cine suntem”, Dan Puric.

Nu demult mi-am cumpărat de la Iași ultima scriere a lui Dan – Fii demn!, carte care urmează să fie citită în 2013. În ”Cine suntem”, vorbind despre vremurile în care trăim și despre zbuciumata dorință a românilor să se integreze în oceanul ”lăptos” european, Dan Puric observă: ”Acum este exhibiționism, ni se propune să ne facem publică viața intimă; acum a apărut Big Brother, acum au apărut camere de luat vederi peste tot, care intră în viața intimă, au apărut nefericiții ăștia, care vin în public și-și spun tot sufletul. Nu-l spun duhovnicului, îl spun public. Mahalagiul, țoapa ordinară își fac din viață repertoriu. Apare scandalul public. Mizeria aceasta nu ne caracteriza pe noi. Este o mizerie care vine de dincolo. Vin și lucruri valoroase, mare atenție, dar discernerea lor trebuie făcută de o conștiință creștină.”

10. ”Curajul de a reuși”, Ruben Gonzalez.

Cartea asta o să te facă praf! Autorul, Ruben Gonzalez, este unicul cvadruplu campion olimpic în 3 decenii diferite! Și dacă ai mai afla că a început să facă sanie (fiind argentinian!) la, atenție, 21 ani!, atunci ai rupe să gasești această carte. Pentru că, haideți să recunoaștem, spunem în stînga și în dreapta lucruri de genul ”Eu nu pot”, ”asta nu-i de mine”, ”e prea tîrziu”, etc. Și ne dăm seama că nu e așa doar atunci cînd vedem cum cîntă la pian cineva cu degetele de la picioare, pentru că n-are mîini, sau superatleții fără picioare care joacă hockey, sau cînd citim această carte despre isprăvile lui Ruben. Orice ai face, cu orice te-ai ocupa, ridică-te imediat, șterge-ți lacrimile și mergi înainte. Fii recunoascător că ești sănătos și ești în viață!

Lectură plăcută să aveți. Ne recitim data viitoare, în următorul articol! 🙂

This entry was posted in De citit. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *