Jurnal de călătorie. Paris 2013.

Îmi propusesem mai multe odată. Ba să fac un fel de ghid, da ce, ghiduri nu-s? Ba să pun multe poze, da ce, google n-are? Ba, ba, ba… Și, pînă la urmă, m-am gîndit pur și simplu să stăm un pic de vorbă și să privim niste poze.

Catedrala Notre-Dame (în română Catedrala Doamna Noastră, cu referire la Sfânta Fecioară)

Chiar și doar în cîteva zile ai posibilitatea să-l simți. Da, este obositor, pentru că ai de mers foarte mult pe jos. Asta am și făcut. Am luat un ghid de Franța și Paris, l-am consultat bine și am mers pe urmele lui. Tot mai bine decît metodom tîka. Și l-am și fotografiat, ghidul, în stilul site-ului curat de dl Igor Guzun.

Este un oraș scump, foarte scump. Pentru oameni scumpi. 🙂 Dar, am fost pregătiți pentru asta și am savurat fiecare clipă petrecută acolo. N-am să vorbesc aici despre cum administrează ei capitala și cum o facem noi. E clar. Doar mă-ntreb a nu știu cîta oară: de ce la noi după ploaie e murdar și noroi, iar la ei după o ploiță poți intra cu încălțămintea curată în casă? Nu cunosc răspunsul. Am urmărit în una dintre dimineți cum un muncitor curăța cu un jet puternic de apă toate trotuarele. Poate de asta…

Oricît de banal ar părea, dar nu poți merge la Paris fără să vizitezi simbolul de fier al orașului – Turnul Eiffel. Îți taie respirația de la primul etaj pînă hăt în vîrf. Noi l-am prins atît ziua, cît și noaptea. Știu francezii să scoată bani dintr-o bucată de fier. Se zice că turnul are în jur de 3 mln de vizitatori anual. Omul dă cam 10 euro pe vizită. Cîți bani se fac în total, dragi copii? 🙂 Turnul Eiffel este înscris ca monument istoric din 24 iunie 1964 și face parte din patrimoniul mondial UNESCO din 1991.

Pozele sunt făcute în aceeași zi, 7 februarie 2013.

Nu-i Paris și fără Luvru. Cel puțin, la prima vizită a capitalei Franței.

Ca toată lumea, am mers și noi s-o vedem pe Gioconda sau Mona Lisa, o pictură celebră de-a lui Leonardo da Vinci. Dar am văzut și multe alte lucruri, ca de exemplu, aceste minunate degete de om.

Parisul e frumos prin cafenelele lui celebre, unde oamenii vin pur și simplu să bea o cafea sau să admire prezența altor oameni, mai ales mergînd pe stradă.

Am vizitat una dintre cele mai vestite cafenele ale Parisului – Les Deux Magots din piața Saint-Germain-des-Prés. Am mîncat cîte o salată. Gustoasă și scumpă. 🙂

Am înveșnicit în propriile poze și celebrele parcări pariziene. Oamenii nu prea au loc de parcare și nu fac gălăgie atunci cînd altcineva îi zgîrie mașina.

Of, multe sunt de spus… Și despre Pantheon, și despre grădinile des Tuileries, pe care e mai bine să le vezi primăvara, și despre shopping-ul din capitala modei, și despre metroul din Paris, și despre Cartierul Latin, și despre marea de asiatici care inundă Parisul și depre multe, multe altele. Vă las încă niște poze. Mergeți la Paris. E frumos. Merită. 🙂

This entry was posted in Călătorii. Bookmark the permalink.

4 Responses to Jurnal de călătorie. Paris 2013.

  1. Daniela says:

    He-he si eu am fost exact pe 7 Februarie 2013 la Paris 🙂

  2. Frati-tu says:

    Da BRANZA!!!!!!!!!!!!!!!!! Da BRANZA!!!!!!!!!!!!!!!!!! Bestiala!!!!!!!!!!!! Chiar nu e suficient tot Sorin Ovidiu Vantu din Bucuresti!!!!!!!! Chiar nu-s suficiente 5 geamuri largi!!!!!!!!!!!!!!!! Fenomenal!!!!!!!!!! O sa merg si eu la Paris, neaparat, poate acolo-s altfel de VANT-uri!!!!!!!!!!!!!!! 😀 Ca doar cu vanturile ne-am mai simtit altfel…. :DDD

  3. O, fratele meu! La noi pînă-n acest moment este aroma de Parij! Și asta de la Da Brînza! :)))

  4. Foarte frumoasă călătorie în imagini. Aş fi vrut să văd şi ceva din indicatoarele lor stradale sau ustensile pentru salubritate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *