La alegeri alegem. Scurtă analiză.

În politică n-am de gînd să mă implic niciodată. Murdar. Întotdeauna am să merg să votez, chiar dacă îmi va fi silă de toți candidații. Știu că nu prea aleg, mai mult îmi hrănesc sentimentul că ar depinde viitorul țării de votul meu. De fapt, EI întotdeauna decid fără mine. Și mă mint pe față, crezîndu-mă prost. Iar acest lucru cel mai tare mă enervează.

Totuși, îi pun unul lîngă altul, dîndu-le niște caracteristici și note.

1. Sergiu Coropceanu. Vorbe goale. Și asta se vede de la distanță. Emoții cu transpirație. Lipsă de stil vestimentar (al treilea nasture se deschide). Nu-l cred, este evident că Șelin este cel cu biciul în partid și deciziile nu le-ar lua Sergiu. Oare chiar n-au bani de publicitate calitativă? Nu au putere să se retragă în favoarea “răului mai bun”, din păcate. Respect pentru centură neagră la karate.

2. Radu Bușilă. Celebrul Iurie Roșca a lăsat o pată prea grea pe reputația Sincerității inimii ppcd-iste. Orice argument s-ar aduce, orice altă explicație, logică, profund argumentată sau poate evidentă, PPCD are nevoie de minim 15 ani să își încerce norocul pentru a se spăla de păcate. Prin urmare, tot ce vine de la PPCD nu are șanse în această campanie. Respect pentru că e tînăr și are oameni tineri prin preajmă.

3. Igor Dodon. Deștept, foarte deștept, dar neînțelept. Joacă jocul jucătorilor și nu poate ieși fără voie din joc, pentru că viața și sănătate i-ar fi în pericol. Ar dansa un “medleac” romantic și liniștit pentru conștiință cu soția sa, dar odată ce e implicat în “horă”, nu poate. Și ăsta e cel mai mare minus al dlui Dodon. Mizează pe voturile sigure ale celor de vîrsta a treia și ale mancurților. Nu se armonizează cu secera și ciocanul și nu înțeleg de ce nu se leapădă de Satana. Și apoi, proiectul “Iubesc Moldova”… e de 2 bani. Și eu o iubesc, dar nu fac prostiile lui Dodon. Respect pentru că e fericit în familie.

4. Vitalia Pavlicenco. Aș spune ce-a spus mama cînd am întrebat-o ce crede despre faptul că dna Pavlicenco și-a înaintat candidatura la postul de primar general, dar suntem în spațiu public și nu vreau s-o spun (apropo, mama nu vorbește vulgarități). În loc să crească nepoți și să ajute efectiv oamenii, Pavlicenco tipărește fluturați electorali în limba rusă. Absurd. Cunoscătorii știu de ce. Asta este un semn clar de lipsă a verticalității. Este genul de om pe care nu pot să o cred, chiar dacă are dreptate. Respect pentru curajul de a fi femeie în politică.

5. Valentina Buliga. Este clar un pion al partidului. Mă întreb: din moment ce era Ministrul Muncii și avea munca nefinalizată, de ce s-a apucat de o nouă posibilă muncă? Tot pentru a nu o duce la capăt? Interesele celor din spate sunt evidente și-mi pare rău pentru dna Buliga că a acceptat să fie biela-manivela partidului. Aș respecta-o dacă măcar în turul doi ar îndemna alegătorii săi să voteze pentru Chirtoacă. Respect pentru că arată bine și ține la familia sa.

6. Dorin Chirtoacă. Pentru că nu tolerez comunismul sub nici o formă, oricît s-ar transforma, Chirtoacă este singurul candidat deVotat. Sunt sigur că asta înțeleg toți pretendenții la postul de primar general de Chișinău, inclusiv următorul și tocmai de asta politica este foarte murdară. Orice ar sta în spatele deciziei lui Vlad Filat de a-l susține pe Chirtoacă, este un gest extraordinar, de care nu s-a mai întîmplat în politica moldovenească (la scară atît de mare). Oamenii care judecă îl vor vota pe Chirtoacă, alții după propriile interese.

7. Mihai Godea. Pe omul ăsta chiar nu-l înțeleg. Am citit nu demult un articol în revista Fashion VIP despre el și familia lui (știind că în articole poți apărea cît de pozitiv posibil) și mi-a plăcut. După toate mișcările din ultima vreme ce țin de plecarea acestuia din PLDM, oricare ar fi motivele, nu mă interesează, faptul că și-a înaintat candidatura la funcția de primar știind că-i va încurca celui care poate lua mai multe voturi, m-a făcut s-mi fie silă de politică prin prisma deciziilor lui. Mare bilă neagră, dle Godea. Respect pentru o familie frumoasă.

Despre ceilalți nici nu vreau să scriu. Onișcenco mi se pare penibil, Climenco este un ignorant arogant, Maia Laguta este o drăguță care-și urmărește propriile interese, Valeriu Pleșca o promovează pe Dana Marchitan, Mihail Manoli ar trebui să lase politica, iar Marcel Darie… ar trebui să-i fie rușine.

Și totuși… este important să găsești jumătate de oră și duminică, 5 iunie să ieși la vot. Și să-ți dai votul într-o urnă care va trece și crezi că va face. Să binecuvinteze Dumnezeu viitorul primar, oricare-ar fi, oricît de stranie v-ar părea această urare. 🙂

This entry was posted in Comune deocamdată. Bookmark the permalink.

7 Responses to La alegeri alegem. Scurtă analiză.

  1. Nicolae says:

    Cred că acest catren din poezia lui Adrian Păunescu e foarte potrivit :

    Saracia noastră ne omoară,
    De atîta marş ne doare splina,
    Cine iese ultimul din tară
    E rugat să stingă şi lumina …

  2. Rodikutza says:

    “Chirtoacă este singurul candidat deVotat.” – total de acord!!!!

  3. Maxim says:

    Iaka am citit articolul!fix asta si la mine!numai ca eu cred ca Dodon e GONDON!umai faptu ca face parte si a intrat odata in partidu rosu a fost o gresiala! 🙂

  4. Buna analiza Sergiu.

  5. mirciulikka says:

    Chisinaul a votat
    Dodon sa-naltam
    L-a ales pe un rahat
    Dodon sa-naltam

    Copyright-ul la “dodon sa-naltam” iti apartine, Sergiu 🙂

  6. Brat says:

    Intr-o balta neagra
    Patru ochi luceste….
    Ce sa fie oare?
    Cred ca e doi peste.

  7. CHRISka says:

    Super analiza si drept in fix 😉 dar am vizualizat tarziu, post factum (alegerile adica) postul asta…adica Postu a vizualizat Post-factum Postul 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *