Lectură de la John Maxwell

Printre fulgi de nisip, umbre de vînt și valuri de soare am dat gata o carte care m-a dat gata. Genial de practic acest John C. Maxwell. Nu îl citesc pentru prima dată, dar de fiecare dată discută cu mine personal, pentru că scrie din viața lui și asta mă transpune și cîte ceva mă învață.

“TOȚI COMUNICĂM, DAR PUȚINI STABILIM RELAȚII“.

O carte ce vorbește de comunicare la propriu și dacă ai de-a face cu oamenii în viața ta, e o lectură obligatorie. Cu foarte multe povești, și, orice-ai spune, poveștile sunt cele ce intră și rămîn în cap și nu cuvintele încurcate de președinții interimari.

Iată o poveste despre a fi recunoscător: “Un fiu de imigrant care ținea un magazin, s-a dus la tatăl său plîngîndu-se: “Tată, nu înțeleg cum conduci acest magazin. Calculele datoriilor le ții într-o cutie de țigări. Calculele banilor de încasat în altă parte. Toți banii tăi sunt în casa de marcat. Nu știi niciodată ce profituri ai”.
“Fiule”, i-a răspuns proprietarul magazinului, “o să-ți explic ceva. Cînd am ajuns în această țară, toată averea mea era reprezentată de hainele de pe mine. Acum sora ta predă arta. Fratele tău e medic. Tu ești contabil. Eu și mama ta avem o casă și o mașină, dar și acest mic magazin. Adună toate acestea și scade prețul hainelor inițiale și iată profitul.”

Cîți dintre noi gîndesc ca bătrînul tată și cîți ca fiul lui nemulțumit? Nuvelista engleză Gladys Stern observa: “Recunoștința tăcută nu prea este bună pentru nimeni”.

Capitolul 10 începe astfel: De obicei, cînd cineva nou ajunge într-o poziție de conducere, oamenii asupra cărora acest eveniment are impact devin plini de speranță. Vor ca liderul lor să facă bine. Și dacă liderul are niște abilități bune de comunicare și este capabil să stabilească relații, atunci oamenii îl ascultă, cred și îl urmează. Dar această lună de miere nu durează mult. Și, urmează un capitol despre încredere și credibilitate.

Spre sfîrșit, un gînd de-al meu, pe care l-a formulat Maxwell :): Sunt uimit de numărul de oratori, consultanți și traineri de pe piața de azi. Unii dintre ei sunt fantastici, dar alții au foarte puțină credibilitate. De ce? Fiindcă nu au realizat absolut nimic ei înșiși. Au studiat succesul, leadership-ul sau comunicarea, dar nu s-au aflat niciodată în linia întîi, conducînd o afacere, o organizație sau dezvoltînd un produs sau un serviciu. Vînd o promisiune, dar nu au înregistrat ei personal nici un succes. Acest lucru mă uimește.

Lectură plăcută!

This entry was posted in De citit. Bookmark the permalink.

1 Response to Lectură de la John Maxwell

  1. jakie says:

    nu o pot termina 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *