Ghidul moldoveanului pentru o nuntă reușită

E bine cunoscut faptul că oamenii se nasc, se însoară / mărită și mor. Mai ales moldovenii. Nu este o noutate că nunta la moldoveni este un cult. În cele ce urmează, cîteva reguli de conduită pentru moldoveni și nu numai la o nuntă:

1. Dacă tu faci nunta, umple mesele, recomandat 3 straturi, astfel încît farfuria de la etajul 3 să o astupe în proporție de 90 % pe aia de la primul etaj.
2. Frumos ar fi să-ți organizezi o nuntă pompoasă și făloasă atunci cînd nu ai bani. Să împrumuți bani și să urmezi punctul 1.
3. Dacă ești invitat, fură idei din punctul 2 și pune bani pe masă din bani împrumutați.
4. Dacă ești nănaș sau soacră mare venită din, pardon, de la Italia pentru a face nuntă copiilor, ia microfonul la Masa Mare și vorbește în italiană, astfel îți vei ridica statutul.
5. Cînd ți se oferă cuvîntul pentru felicitări, străduie-te să sufli de 2 ori în microfon, verificînd astfel dacă e conectat și dacă funcționează.
6. Încearcă să te alături la cele spuse de antevorbitorul tău și să urezi EXACT aceleași lucruri care au mai fost urate. Dacă vorbești primul, obligatoriu este să începi cu “Atîtea cuvinte frumoase s-au spus deja, că nu știu ce să mai adaug”…
7. Dacă ești norocos, profită de ocazia să te îmbeți ca porcul și, păstrîndu-ți această stare, comandă “dom Vasile” sau “99 de cumătri” și adaugă: “…da-s ni-l cîntaț pîn-la capăt!”.

Iată doar cîteva recomandări de comportament la o nuntă moldovenească. Într-un articol ulterior, vom veni cu completări.
Casă de piatră!

This entry was posted in Comune deocamdată. Bookmark the permalink.

5 Responses to Ghidul moldoveanului pentru o nuntă reușită

  1. Rodica Jovmir says:

    :)))) exact din aceste motive, la nunta noastra ne-am straduit sa evitam muulteeeee din astfel de obiceiuri, si in limita posibilitatilor cred ca ne-a reusit. Un mare multumesc moderatoarei!

  2. ilona says:

    frumos spus…iaka ma gindesc la ce ai scris…si ma stradui ca la nunta mea sa tin cont de cele 7 sfaturi batoase date de tine…dar astept completari…stiu ca ceva lipseste…asa ca astept urmatoarele sfaturi!

  3. Ilici says:

    Foarte frumos spus. Cred ca moldovanul ere in singe simtul mindriei si nunta trebuie facuta “ca sa nu cumva sa fie vorbe in sat”. Dat daca sa ne ghindim profund, e ghini ca-i asha, ca daca ar fi altfel (ca la europeni), ap ar mai ramine fara indeletnicire inca vrio jumate de milion de moldoveni implicatzi in organizarea ceremoniilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *