Ce putem face azi cu eroii poveștilor de ieri

Un discurs Igor Guzun feat Sergiu Beznițchi.

Oare ce mai fac astăzi eroii poveștilor și desenelor animate din copilărie? – s-au întrebat Igor Guzun și Sergiu Beznițchi și au încercat să răspundă ce pot face azi cu ei.

Dacă-l luăm pe Winnie din „Winnie-the-Pooh” și-l punem alături de Grettel din „Hansel and Grettel”, obținem un Winn- Grette-l. Un un Winn- Grette-l tocmai potrivit pentru masa de sărbătoare, asemănător cu salata Olivie, pe care o luăm din numele altui erou din copilărie, Oliver Twist.

Ce repede mai cresc copiii! Că-l schimbă pe Mickey Mouse pe un laptop cu mouse şi pe muzica house și trec rapid de la lectura lui Oliver Twist la scrisul pe Twitter. Nu-i așa, frate Grimm?

Își mai amintește cineva acum cum îl chema pe fiecare dintre frații Grimm? Ei bine, numele fratelui mai mare este Jacob Ludwig Carl Grimm și s-a născut acum 227 de ani, pe 4 ianuarie 1785, iar numele celuilalt mare povestitor este Wilhelm Carl Grimm, născut la 24 februarie 1786. Ce aniversare frumoasă 227 de ani!

Iar dacă vor îmbătrâni vreodată Tom și Gerry și vor aniversa 200 de ani de la naștere, cum li se vor adresa copiii? Unchiul Tom, ca în „Coliba unchiului Tom”? Și Moș Gerry, ca-n alte povești sau cărți poștale de pe vremuri?

Prietenul lui Tom Sawyer, Huckle-berry are în nume un jumătate de BlackBerry şi poate fi bănuit că bea bere neagră, iar cealaltă jumătate – Black – o poate lua de la negrul Jim. Și astfel Huck poate avea un BlackBerry, Finn, din Finlanda, adică, pe care să i-l aducă din alte vremuri vreun Moș.

Astăzi să crezi în Moș Ni-COOL-ae nu e doar productiv, ci e cool.
Știți cine dintre eroii poveștilor noastre primul a exclamat cuvântul „Bingo!”? Ivan Tur-BINGO. Și fiindcă am intrat în Ion Creangă, noi spunem: „Statu-Palmă”, iar voi continuați: „Statu-Palmă-Barbă-Cot”. Asta în povești, da, e adevărat. Dar pe harta lunii, care e statul-palmă? Vaticanul? San Marino? Nauru?

Creangă a fost şi un profet. Pe timpuri, el a prevăzut acel 7 aprilie şi a scris Capra cu 3 AIEzi, pe care vroia să-i mănînce Lupu.

Aleodor împăratul l-a inspirat pe medicul rus Aibolit, pe care noi l-am rebotezat Aumădoare.

Greceanîi probabil a citit în copilărie Zâna zânelor, altfel nu se explică faptul că şi-a înaintat dădăori candidatura la Preşedinţie.

Până aflăm asta, să dăm like pe un alt erou care ne place: Dănilă Prepe-Like.

This entry was posted in Guzun și Beznițchi. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *